Η Αστρονομία υπέρυθρης ακτινοβολίας (infrared) είναι η μελέτη αστρονομικών αντικειμένων μέσω παρατηρήσεων της υπέρυθρης ακτινοβολίας που αυτά εκπέμπουν.
Διάφοροι τύποι ουράνιων αντικειμένων - όπως οι πλανήτες του ηλιακού συστήματος, αστέρες, νεφελώματα και γαλαξίες - εκλύουν ενέργεια σε μήκη κύματος της υπέρυθρης περιοχής του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος (δηλαδή, από περίπου ένα μικρόμετρο μέχρι ένα χιλιοστόμετρο). Οι τεχνικές της υπέρυθρης αστρονομίας επιτρέπουν στους ερευνητές να εξετάζουν πολλά αντικείμενα τα οποία δεν μπορούν διαφορετικά να παρατηρηθούν από τη Γη επειδή το φως που εκπέμπουν στα ορατά μήκη κύματος αναχαιτίζεται από παρεμβαλλόμενα σωματίδια σκόνης.
Το υπέρυθρο τηλεσκόπιο είναι ένα τηλεσκόπιο που χρησιμοποιεί υπέρυθρο φως για να ανιχνεύσει ουράνια σώματα. Το υπέρυθρο φως είναι ένας από τους διάφορους τύπους ακτινοβολίας που υπάρχουν στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα .
Όλα τα ουράνια αντικείμενα με θερμοκρασία πάνω από το απόλυτο μηδέν εκπέμπουν κάποια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας . Για να μελετήσουν το σύμπαν, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν αρκετούς διαφορετικούς τύπους τηλεσκοπίων για να ανιχνεύσουν αυτούς τους διαφορετικούς τύπους εκπεμπόμενης ακτινοβολίας στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Μερικά από αυτά είναι ακτίνες γάμμα , ακτίνες Χ , υπεριώδες , κανονικό ορατό φως (οπτικό), καθώς και υπέρυθρα τηλεσκόπια.
Μερικά υπέρυθρα διαστημικά τηλεσκόπια είναι τα εξής :
- Υπέρυθρος Αστρονομικός Δορυφόρος , 1983
- Διαστημικό Τηλεσκόπιο Spitzer , 2003-2020
- Herschel Space Observatory , 2009-2013
- Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble , 2009-2013
- Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE), 2009-
- Ρωμαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Nancy Grace (πρώην WFIRST)
- Διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST), 2021-
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
Μερικές φωτογραφίες γνωστών αντικειμένων στο ορατό φάσμα και στο υπέρυθρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου