Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

NGC 1999 - Keyhole Nebula By ESA/Hubble Space Telescope

 


Περιγραφή/Description

Το NGC 1999 είναι ένα γεμάτο με σκόνη φωτεινό νεφέλωμα στον αστερισμό Ωρίωνα με ένα μεγάλο άνοιγμα κενού χώρου που φαίνεται ως μαύρη περιοχή.
Είναι νεφέλωμα ανάκλασης, καθώς το φως του είναι ανακλώμενο φως του
μεταβλητού αστέρα V380 Ωρίωνος.

Παλαιότερα πιστευόταν ότι το μαύρο κομμάτι ήταν ένα πυκνό νέφος σκόνης και αερίου, το οποίο εμπόδιζε το φως να περάσει, δηλαδή ένα σκοτεινό νεφέλωμα.
Ωστόσο, ανάλυση στο υπέρυθρο με το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Χέρσελ, μαζί με παρατηρήσεις από το έδαφος του υποχιλιοστομετρικού τηλεσκοπίου της Ατακάμα και των οπτικών τηλεσκοπίων Mayall στο Κιτ Πηκ και «Μαγγελάνος», απέδειξε το 2010 ότι η σκοτεινή αυτή περιοχή φαίνεται μαύρη όχι επειδή είναι ένας εξαιρετικά πυκνός θύλακας σκόνης και αερίου, αλλά επειδή είναι κενή υλικού και από μέσα της βλέπουμε τον σκοτεινό ουρανό από πίσω. 

Η ακριβής αιτία της δημιουργίας του ανοίγματος βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση, με μία πιθανότητα να είναι ότι λεπτοί πίδακες αερίου από κάποιους από τους πρωτοαστέρες στην
περιοχή διατρύπησαν το πέπλο σκόνης και αερίου, αλλά και ισχυρή ακτινοβολία από έναν κοντινό ώριμο αστέρα ίσως να βοήθησε στη δημιουργία της οπής.
Πιστεύεται ότι αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καλύτερη κατανόηση ολόκληρης της διαδικασίας σχηματισμού αστέρων.
Το NGC 1999 απέχει από τη Γη περί τα 1.500 έτη φωτός. Η φωτογραφία λήφθηκε το 1999 από το διαστημικό τηλεσκόπιο (Hubble Space Telescope).

Λεπτομέρειες/Technical Details

    Object: NGC 1999
    Other Names: vdB 46,LBN 979,black eye nebula,keyhole nebula
    Object Type: Reflection Nebula
    Object Distance:1500 Light Years
    Object Position (Equinox Jnow): RA= 05h 37m 32.84s, Dec= -06° 41´ 55.60"
    Constellation: Orion
    Hemisphere:Northern    
    Date: 1999
    Location:
    Mount:
    Telescope: ESA/Hubble Space Telescope
    Flattener/Reduser:
    Camera:
    Filter Wheel:
    Camera Rotation :
    Guiding:
    Calibration Files:
    Temperature:
    Humidity:
    Processing: PixInSight,Photoshop    
    Exposures:

Δεν υπάρχουν σχόλια: